Az új életmódom két étkezési alapeleme az ételtársítás és az időszakos böjt.
Holnap nagypéntek, utána egyből húsvét. Kiváló alkalom mindkét alapelemet bevezetni :)
Az ételtársítást, mint oly sok mindent Tóth Gábor videóiból lestem el. Pl:
Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök előadása az ételtársításokról
Ha a neten körülnéztek, rengeteg leírást találtok.
Pl:
Az ájurvéda már régóta nagy szerepet tulajdonít a különféle ételek helyes társításának. Rengeteg szabály íródott a különféle bajokra és a harmonikus bélműködés megőrzésére szánt ételek alkalmazására. Ha a következő néhány szabályt betartjuk, máris sokat teszünk emésztésünk érdekében.
- Gyümölcsöt csak az étkezések között, magában fogyasszunk.
- Ne fogyasszunk húsfélét burgonyával, fehér rizzsel, tejtermékkel, hüvelyessel. A tésztát is hanyagoljuk a hús mellől, a legcélszerűbb nyers salátával vagy párolt zöldségekkel párosítani.
- Tejet (ha mindenképp ragaszkodunk hozzá) leginkább magában igyunk, ne társítsuk semmivel. A tejjel készült turmixok megterhelik az emésztést, az állati tejet helyettesítsük magtejekkel.
- Tésztafélét nyers salátával vagy párolt zöldséggel párosítsunk.
- Ne együnk babféléket tejjel, tejtermékkel, gyümölccsel.
- Ne együnk joghurtot gyümölccsel, cukorral.
- Magvakat társíthatunk aszalt gyümölccsel, zöldséggel, gabonával.
- Gabonát ne fogyasszunk tejtermékkel, hússal, gyümölcsökkel.
- A burgonyát se együk tejtermékkel.
- A húst, tojást, gyümölcsöt, babfélét, tejterméket ne keverjük semmilyen variációban.
- Táplálkozásunk alappillérét a zöldségek képezzék, ezekhez felváltva variálhatunk szinte mindenféle egyéb táplálékot.
- Étkezés közben ne fogyasszunk folyadékot, mert felhígítjuk az emésztőenzimeket, ezáltal nagymértékben lassul az emésztés. Vizet étkezés előtt és után fél-egy órával ihatunk.
Ezek a szabályok egy hagyományos magyar táplálkozási szokásokon felnőtt ember számára túl szigorúnak tűnhetnek. Természetesen, ha nincs komolyabb emésztési problémánk vagy betegségünk, akkor havonta 2-4 alkalommal nyugodtan “megszeghetjük” a szabályokat, és jóízűen megehetünk egy házi gyümölcsjoghurtot vagy sült szárnyast krumplipürével. Figyeljük a testünk reakcióit, tapasztaljuk ki, hogy mit bír még el, és mi az, amit végképp nem tolerál.
(részlet)
https://gyogyszernelkul.com/az-eteltarsitas-alapszabalyai-egyuk-magunkat-egeszsegesre/
Vannak táblázatok is a neten:
Teljesen biztos vagyok benne, hogy nem tartok be minden szabályt. Még az is lehet, hogy nem ismerek minden szabályt :)
Egy biztos, jelentősen változik MINDEN!
A változáshoz szükséges átalakítani a gondolkodást. Ennek jó módszere szakcikkek, leírások, videók nézése. Ez mind-mind része nálam a "káros sejtmemóriák kezelésének".
Van amit egyáltalán nem párosítunk, ha lehet mindenképpen elkerülünk: cukor, fehér liszt, étel adalékok és színezékek, kávé, tea, alkohol, üdítők, ipari élelmiszerek.
Az időszakos böjt nagyon egyszerű!
Én úgy kezdtem, hogy reggel 8 előtt nem ettem, és este 6 óra után nem ettem (azt, hogy ezt elérjem, kellett pár hónap). Mostanra ez változott reggel 9 és délután 16-17 órára. Kezdetekben a napi 4 étkezésre törekedtem, most már inkább a 3-ra.
Erről is sokat lehet találni a neten. Pl:
" Az időszakos koplalás kifejezés olyan táplálkozási sémát jelöl, amelyben az evési és a koplalási periódusok ciklikusan váltják egymást.
Vagyis az IF-nél nem az a fontos, hogy milyen ételeket fogyasztunk, hanem hogy mikor fogyasztjuk őket. Tehát nem a szó hagyományos értelmében vett "diétáról", inkább egyfajta "étkezési stílusról" van szó.
A két legelterjedtebb IF-módszer a napi 16 órás, illetve a heti kétszer 24 órás böjt.
Tudnunk kell, hogy az ember az evolúciója során sokat koplalt. Vagy azért, mert nem jutott elegendő táplálékhoz, vagy azért, mert betartotta a vallása (kereszténység, iszlám, buddhizmus) böjtöléssel kapcsolatos előírásait.
Gondoljuk csak meg: vadászó-gyűjtögető őseink nem jártak szupermarketbe, hűtőszekrényük sem volt, ennivalót viszont nem mindig találtak, ezért aztán gyakran éheztek, szervezetük pedig idővel alkalmazkodott az akár hosszabb ideig tartó koplaláshoz is."
https://www.tenyek-tevhitek.hu/idoszakos_koplalas_jotanacsok_kezdoknek.htm
Mint már említettem, három technikát ötvöztem össze: ételtársítás + időszakos böjt + káros sejtmemóriák kezelése.
Ez az ötvözet egészül ki mozgással!
Kellemes húsvétolást mindenkinek. Figyeljétek, hogy a következő napokban mikor mit mivel esztek és mit isztok!