Az ájurvéda már régóta nagy szerepet tulajdonít a különféle ételek helyes társításának. Rengeteg szabály íródott a különféle bajokra és a harmonikus bélműködés megőrzésére szánt ételek alkalmazására. Ha a következő néhány szabályt betartjuk, máris sokat teszünk emésztésünk érdekében.

  • Gyümölcsöt csak az étkezések között, magában fogyasszunk.
  • Ne fogyasszunk húsfélét burgonyával, fehér rizzsel, tejtermékkel, hüvelyessel. A tésztát is hanyagoljuk a hús mellől, a legcélszerűbb nyers salátával vagy párolt zöldségekkel párosítani.
  • Tejet (ha mindenképp ragaszkodunk hozzá) leginkább magában igyunk, ne társítsuk semmivel. A tejjel készült turmixok megterhelik az emésztést, az állati tejet helyettesítsük magtejekkel.
  • Tésztafélét nyers salátával vagy párolt zöldséggel párosítsunk.
  • Ne együnk babféléket tejjel, tejtermékkel, gyümölccsel.
  • Ne együnk joghurtot gyümölccsel, cukorral.
  • Magvakat társíthatunk aszalt gyümölccsel, zöldséggel, gabonával.
  • Gabonát ne fogyasszunk tejtermékkel, hússal, gyümölcsökkel.
  • A burgonyát se együk tejtermékkel.
  • A húst, tojást, gyümölcsöt, babfélét, tejterméket ne keverjük semmilyen variációban.
  • Táplálkozásunk alappillérét a zöldségek képezzék, ezekhez felváltva variálhatunk szinte mindenféle egyéb táplálékot.
  • Étkezés közben ne fogyasszunk folyadékot, mert felhígítjuk az emésztőenzimeket, ezáltal nagymértékben lassul az emésztés. Vizet étkezés előtt és után fél-egy órával ihatunk.

Ezek a szabályok egy hagyományos magyar táplálkozási szokásokon felnőtt ember számára túl szigorúnak tűnhetnek. Természetesen, ha nincs komolyabb emésztési problémánk vagy betegségünk, akkor havonta 2-4 alkalommal nyugodtan “megszeghetjük” a szabályokat, és jóízűen megehetünk egy házi gyümölcsjoghurtot vagy sült szárnyast krumplipürével. Figyeljük a testünk reakcióit, tapasztaljuk ki, hogy mit bír még el, és mi az, amit végképp nem tolerál.